Dyner

Kapoktäcke - en ekologisk och allergivänlig gåva till din nattsömn


Med ett ekologiskt och allergivänligt kapoktäcke från Cocoon Company kan du vara säker på att få en skön nattsömn utan sällskap av dammkvalster och vägglöss. På grund av fiberns vattenavvisande och vaxbaserade fiberkonstruktion, är kapoktäcket ett naturligt val om du letar efter ett allergivänligt och kemikaliefritt täcke till dig och ditt barn. Eller om du bara är ute efter ett hållbart, allergivänligt och ekologiskt täcke.

Det är kapokfibers unika fiberstruktur som gör att fibern kan leda bort fukt från kroppen under hela natten. Fiberns naturliga vaxlager förhindrar nämligen fukt från att absorberas av fibern. Därmed förblir kapok täcket torrt och mjukt under hela natten. Kapokfiberns egenskap till att inte absorbera fukt gör kapokfibern otroligt passande för sängprodukter. Kapoktäcket förblir torrt under hela natten och förhindrar att det uppstår en sådan fuktig miljö som dammkvalster och svamp behöver för att överleva. Dessutom innehåller kapokfibrer ett naturligt antibakteriellt bitterämne som gör det omöjligt för dammkvalster och andra bakterier att överleva i kapoktäcket. Fibern är särskilt bra för allergiker eller personer som vill ha en naturlig sovrumsmiljö med ett ekologiskt hållbart och allergivänligt täcke.

Att sova med rätt täcke kan ha stor betydelse för din hälsa under de vakna timmarna. En god sömn är otroligt viktigt för kroppens hälsa, ditt välbefinnande och har lika stor inverkan på din livskvalitet som kost och motion. I vår moderna värld finns det många slags irritationsmoment som kan förstöra sömnrytmen och på lång sikt öka risken för åldersrelaterade sjukdomar. En vanlig orsak till störningar av kroppens sömnrytm är svettningar. Många upplever svettningar under natten. Man vaknar upp med genomvåta sängkläder eller nattplagg. Sådana svettningar kan vara mycket besvärliga. Svettningar kan ofta uppstå om man har alltför många syntetiska ämnen i sängen som t.ex. syntetiska sängprodukter. De kan även uppstå om täcket inte reglerar kroppsvärmen eller är tillräckligt andningsbart. Ett kapoktäcke från Cocoon Company ser till att reglera kroppstemperaturen på ett säkert och torrt sätt under hela natten. Man varken fryser eller svettas, oavsett om det är sommar eller vinter, utom- eller inomhus.

Ett kapoktäcke är lämpligt för små barn som inte kan kontrollera sin egen kroppstemperatur på samma sätt som vuxna. Det är även bra för barn och vuxna som behöver en naturlig produkt för att hålla svettningar borta under natten. Ett kapoktäcke reglerar sig efter kroppens temperatur istället för att ackumulera värme som många andra täcken gör. Ett kapoktäcke förblir torrt och mjukt under hela natten.

Kapok är ett hållbart, ekologiskt och allergivänligt naturmaterial som skiljer sig väsentligt från andra produkter i handeln. Förutom att det är en 100% naturlig och ekologisk naturfiber som växer vilt på kapokträd i tropiska regnskogar, innehåller kapokfibern, på grund av dess unika fiberstruktur, hela 80% luft. Därmed är det mer än 8 gånger lättare än bomull. Det gör att kapokfibern är inte bara världens lättaste naturfiber, utan även det mest naturliga valet när man ska välja sängprodukter. Kapokfiberns höga luftinnehåll gör att fibern lätt kan absorbera omgivande värme, vilket gör kapokfibrer till de mest isolerande och termoreglerande naturfibrerna i världen. Kapokfibern ger därmed kapoktäcket fantastiskt temperaturreglerande egenskaper och skapar en otroligt fluffig, andningsbar produkt som håller sig torr under hela natten.


En hållbar naturprodukt

När du som konsument väljer att investera i ett kapoktäcke från Cocoon företag, investerar du samtidigt i en 100% naturlig, ekologiskt hållbar produkt och hjälper till att bevara de tropiska regnskogarna. Lokalbefolkningen runt de många regnskogarna kapokfrukten växer, skördar nämligen manuellt kapokträdens frukter år efter år. Inkomsterna som de får genom att återförsälja kapokfrukterna är en stor del av den inkomst som de behöver för att kunna överleva. Kapokträden är lokalbefolkningens levebröd och investerar man i en kapokprodukt, investerar man samtidigt i bevarandet av kapokträden och den omgivande regnskogen. När man köper en kapokprodukt, njuter man inte bara av en 100% naturlig ekologisk produkt med massor av fördelar. Man hjälper även till att bevara en ekologisk och hållbar produktion som räddar regnskogen i landet där kapokfibern kommer från.

Skötselråd

Ett kapoktäcke från Cocoon Company är en naturlig och ekologisk produkt. Precis som alla andra naturprodukter, mår den bra av att ibland hängas ut i den friska luften. Vanligtvis är det en bra idé att tvätta sängprodukter innan de tas i bruk för att tvätta bort rester av kemiska tillsatser. Men eftersom kapokfibern är 100% ekologisk, inte har någon speciell doft och det inte används några onaturliga tillsatsämnen, behövs varken tvätt eller vädring innan produkten tas i bruk. På grund av kapokens sköra naturfiber ska produkten däremot tvättas, torkas och skötas om på ett annat sätt än vanliga naturfiberprodukter. Kapokens otroligt fina fiberstruktur gör nämligen att vattnet fäster sig tätt runt fibrerna och därför är det lite svårare att få den torr. Det kan jämföras med skillnaden mellan lera och sand. Lerans mycket finare sten gör det aningen svårare att dränera vatten från leran medan vattnet försvinner snabbare ut ur grövre sand.

För regelbundet underhåll av kapokfiberns goda egenskaper, rekommenderar vi att man torktumlar kapoktäcket ibland för att hålla det luftigt och mjukt. Vårt tips är att man torktumlar kapoktäcket i 30–40 minuter varannan månad eller vid behov. När man investerar i ett kapoktäcke bör man dock vara medveten om mängden av kapokfibrer i täcket eftersom fibern har en tendens att förlora en del av sin fyllighet vid användning. Ett kapoktäcke med för lite fyllning känns skönt när man börjar använda det. Men efter ett tag blir det ganska tunt och nästan genomskinligt när kapokfibrerna har fallit isär. Ett kapoktäcke från Cocoon Company känns däremot lite styvare eftersom man använt mer kapokfibrer i täcket för att bemöta kapokfiberns tendens till att falla isär. Ett kapoktäcke från Cocoon Company känns istället skönt och smidigt efter att man använt det ett tag och kapokfibrerna har tillåtits att falla isär. Har man investerat i ett kapoktäcke för barn, kanske åt ett nyfött barn, rekommenderar vi att föräldrarna först sover med barnets kapoktäcke under sina egna vanliga täcken. Då blir täcket smidigt och skönt på kortare tid. Ett litet barn kan oftast inte få kapokfibrerna att falla isär.

Behöver man tvätta sitt kapoktäcke rekommenderas det att man tvättar det med ett enzymfritt tvättmedel vid max 60° utan sköljmedel. På så sätt bevaras kapokfiberns naturligt goda egenskaper. Vid tvätt är det viktigt att man centrifugerar med stor kraft för att få så mycket vatten som möjligt ur kapoktäcket innan torkning. Det är mycket viktigt att kapoktäcket inte ligger i blöt eller fuktig miljö mellan tvätt och torkning. För mycket vätska kan vara tufft för kapokfibrerna och de kan färga av sig med sina naturliga fiberfärger.

Att torka ett kapoktäcke kan vara lite mer krävande än ett vanligt täcke med fjädrar eller syntetiska fibrer. Men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Vi rekommenderar att man börjar torka det i torktumlaren direkt efter avslutad tvätt. Helst utan annan tvätt så kapoktäcket kan röra på sig under torkningen och därigenom bli mer luftigt. Eftersom nyare torktumlare kan ha program som känner av produktens fuktighet och inaktiveras automatiskt under torktiden om produkten verkar torr, rekommenderar vi att man istället använda tidbaserade program. Vårt tips är att man kör kapoktäcket på ett torkprogram i ca 30 minuter med bra värme. Ta sedan ut kapoktäcket och låt det svalna under 30 minuter till en timme. När täcket fått tid till att fukta av sig och nått rumstemperatur, torkas täcket igen på torkprogram under 30 minuter med bra värme. Sedan tas kapoktäcket ut på nytt för avfuktning. När kapoktäcket har nått rumstemperatur, är det lätt att känna av hur mycket fukt som finns kvar i täcket och hur mycket mer torkning som täcket behöver. Ett kapoktäcke ska vara luftigt, torrt och klart för användning efter 3–4 upprepade torkningar. Om man märker att täcket fortfarande är lite fuktigt, kan man lugnt ge det en extra runda i torktumlaren tills man tycker att det känns torrt

Vi rekommenderar att man inte använda tennisbollar för att fluffa upp täcket när det torktumlas som man gör med andra sängprodukter. Torka istället en produkt åt gången i torktumlaren för att uppnå bästa effekt. I samband med torkning av kapoktäcke, kan det bildas små samlingar av kapokfibrer i produkten. Dessa kan man enkelt dra ut med händerna innan produkten får en ny runda i torktumlaren.

Det är värt att notera, att när det gäller större produkter, rekommenderar vi ett tvätteri eftersom dessa produkter kan vara för stora för en normal tvättmaskin eller torktumlare. Det gäller vanligtvis för kapoktäcken åt vuxna eller kapokmadrasser. Men har man t.ex. en mycket liten torktumlare, där ett större täcke blir för stort, rekommenderar vi att man anlitar ett tvätteri.

Har du frågor om kapok eller kapokprodukter som t.ex. tvättråd? Du är mer än välkommen att kontakta oss här!