Puder

Kapokkudde - ett ekologiskt och allergivänligt moln av naturfibrer


En kapokkudde är utan tvekan rätt val för dig som har allergi mot dammkvalster - det är också en perfekt kudde för dig som vill vara säker på att varken du eller ditt barn får framtida allergier. Eller för dig som helt enkelt letar efter en ekologiskt hållbar och allergivänlig kudde.

Det är kapokfiberns unika fiberstruktur som gör att fibern leder bort fukt från kroppen under natten. Fiberns naturliga vaxlager förhindrar nämligen fukt från att absorberas av fibern och därmed förblir kapokkudden torr och mjuk medan man sover. Kapokfiberns egenskap till att inte absorbera fukt gör kapokfibern otroligt passande för sängprodukter. Kapokkudden förblir torr under hela natten och förhindrar att det uppstår en sådan fuktig miljö som dammkvalster och svamp behöver för att överleva. Dessutom innehåller kapokfibern ett naturligt antibakteriellt bitterämne som gör det omöjligt för dammkvalster och andra bakterier att överleva i kapokkudden. Fibern är särskilt bra för allergiker eller personer som vill ha en naturlig sovrumsmiljö med en ekologiskt hållbar och allergivänlig kudde.

Kapok är ett ekologiskt hållbart och allergivänligt material som skiljer sig avsevärt från andra produkter i handeln. Förutom att det är en 100% naturlig och ekologisk naturfiber som växer vilt på kapokträd i tropiska regnskogar, innehåller kapokfibern, på grund av dess unika fiberstruktur, hela 80% luft. Därmed är den mer än 8 gånger lättare än bomull. Det innebär att kapokfiber är inte bara världens lättaste naturfiber, utan även det mest naturliga valet när man ska välja sängprodukter. Kapokfiberns höga luftinnehåll gör att fibern lätt kan absorbera omgivande värme, vilket gör att kapokfiber är den mest isolerande och termoreglerande naturfibern i världen. Kapokfibern ger därmed kapokkudden fantastiskt temperaturreglerande egenskaper och skapar en otroligt fluffig, andningsbar produkt som håller sig torr under hela natten.


Kapokprodukter är lämplig för små barn som inte kan kontrollera sin egen kroppstemperatur på samma sätt som vuxna. De är även bra för barn och vuxna som behöver en naturlig produkt som håller svettningar borta under natten. En kapokkudde reglerar sig efter kroppens temperatur istället för att ackumulera värme som många andra kuddar gör. Kapokkudden förbli därmed torr och skön under hela natten. Har man investerat i en kapokkudde från Cocoon Company, hittar man även en dragkedja till kapokfibrerna. Man kan alltså justera kuddens tjocklek om man tycker den är för hög eller låg. Tycker man att kapokkudden är lite för hög i början, kan man med fördel ta ut fibrer från kudden och spara kapokfibrerna i en påse. När kapokkudden har använts ett tag och kapokfibrerna förlorat lite fyllighet, kan man fylla på kudden igen med de undanlagda kapokfibrerna och därmed behålla kapokkudden på önskad höjd.

Kroppen kan ibland vara lite av ett mysterium. Men mycket forskning tyder på att vår sömnkvalitet är nära kopplad till vår livskvalitet. En god nattsömn är avgörande för en hälsosam livsstil. I vår moderna värld finns det många slags irritationsmoment som kan förstöra vår sömnrytm och på lång sikt öka risken för åldersrelaterade sjukdomar. En vanlig orsak till störningar av kroppens sömnrytm är svettningar. Många upplever svettningar under natten och vaknar upp med genomvåta sängkläder eller nattplagg. Sådana svettningar kan vara mycket besvärliga. Svettningar kan ofta uppstå om man har alltför många syntetiska ämnen i sängen som t.ex. syntetiska sängprodukter. De kan även förekomma om sängprodukterna inte reglerar kroppsvärmen eller är tillräckligt andningsbara. En kapokkudde från Cocoon Company ser till att reglera kroppstemperaturen på ett säkert och torrt sätt under hela natten. Man varken fryser eller svettas, oavsett om det är sommar eller vinter, utom- eller inomhus.

En hållbar naturprodukt

När du som konsument väljer att investera i en kapokkudde från Cocoon Company företag, investerar du samtidigt i en 100% naturlig, ekologiskt hållbar produkt och hjälper till att bevara de tropiska regnskogarna. Lokalbefolkningen runt de många regnskogarna där kapokfrukten växer, skördar nämligen manuellt kapokträdens frukter år efter år. Inkomsterna som de får genom att återförsälja kapokfrukterna är en stor del av den inkomst som de behöver för att kunna överleva. Kapokträden är lokalbefolkningens levebröd och investerar man i en kapokprodukt, investerar man samtidigt i bevarandet av kapokträden och den omgivande regnskogen. När man köper en kapokprodukt, njuter man inte bara av en 100% naturlig ekologisk produkt med massor av fördelar. Man hjälper även till att bevara en ekologisk och hållbar produktion som räddar regnskogen i landet där kapokfibern kommer från.


Skötselråd

Kapokkuddar från Cocoon Company är naturliga och ekologiska produkter. Precis som alla andra naturprodukter, mår de bra av att ibland hängas ut i den friska luften. Vanligtvis är det en bra idé att tvätta sängprodukter innan de tas i bruk för att tvätta bort rester av kemiska tillsatser. Men eftersom kapok är 100% ekologiskt, inte har någon speciell doft och det inte förekommer några slags onaturliga tillsatsämnen i kapokkudden, behövs varken tvätt eller vädring innan produkten tas i bruk. På grund av kapokens sköra naturfibrer ska kapokkuddar däremot tvättas, torkas och skötas om på ett annat sätt än vanliga naturfiberprodukter. Kapokens otroligt fina fiberstruktur gör nämligen att vattnet fäster sig tätt runt fibrerna och därför är det lite svårare att få den torr. Det kan jämföras med skillnaden mellan lera och sand. Lerans mycket finare sten gör det aningen svårare att dränera vatten från lera medan vattnet försvinner snabbare ut ur grövre sand.

För regelbundet underhåll av kapokfiberns goda egenskaper, rekommenderar vi att man torktumlar kapokkudden ibland för att hålla den luftig och mjuk. Vårt tips är att man torktumlar kapokkudden i 30–40 minuter varannan månad eller vid behov.

Behöver man tvätta sin kapokkudde rekommenderas det att man tvättar den med ett enzymfritt tvättmedel vid max 60° utan sköljmedel. På så sätt bevaras kapokfiberns naturligt bra egenskaper. Vid tvätt är det viktigt att man centrifugerar med stor kraft för att få så mycket vatten som möjligt ur kudden innan torkning. Det är mycket viktigt att kapokkudden inte ligger i blöt eller fuktig miljö mellan tvätt och torkning. För mycket vätska kan vara tufft för kapokfibrerna och de kan färga av sig med sina naturliga fiberfärger.

Att torka en kapokkudde kan vara lite mer krävande än en vanlig kudde med fjädrar eller syntetiska fibrer. Men det är faktiskt inte så svårt som man tror. Vi rekommenderar att man torkar den i torktumlaren direkt efter avslutad tvätt. Helst utan annan tvätt så kapokkudden kan röra på sig under torkningen och därigenom bli mer luftig. Eftersom nyare torktumlare kan ha program som känner av produktens fuktighet och inaktiveras automatiskt under torktiden om produkten verkar torr, rekommenderar vi att man istället använda tidbaserade program. Kör kapokkudden på ett torkprogram i ca 30 minuter med bra värme. Ta sedan ut kapokkudden och låt den svalna under 30 minuter till en timme. När kudden har fått tid till att fukta av sig och nått rumstemperatur, torkas kudden igen på torkprogram under 30 minuter med bra värme. Sedan tas kapokkudden ut på nytt för avfuktning. När kapokkudden har nått rumstemperatur, är det lätt att lägga märke till hur mycket fukt som finns kvar i kudden och hur mycket mer torktid som kudden behöver. En kapokkudde ska vara luftig, torr och klar för användning efter 3–4 upprepade torkningar. Om man tycker att kudden fortfarande känns lite fuktig, kan man lugnt ge den en extra runda i torktumlaren tills man tycker den känns torr.

Vi rekommenderar att man inte använda tennisbollar för att fluffa upp kapokprodukterna när de torktumlas som man gör med andra sängprodukter. Torka istället endast en produkt åt gången i torktumlaren för att uppnå bästa effekt. I samband med torkning av kapokkudden, kan det bildas små samlingar av kapokfibrer i produkten. Dessa kan man enkelt dra ut med händerna innan produkten får en ny runda i torktumlaren.

Det är värt att notera, att när det gäller stora produkter, rekommenderar vi ett tvätteri eftersom dessa produkter kan vara för stora för en normal tvättmaskin eller torktumlare. Det gäller vanligtvis för kapoktäcken åt vuxna eller kapokmadrasser. Men har man t.ex. en mycket liten torktumlare, där en stor kudde tar för mycket plats, rekommenderar vi att man anlitar ett tvätteri. Har man investerat i en kapokkudde från Cocoon Company med en dragkedja till kapokfibrerna, kan man enkelt ta ut kapokfibrerna, om fyllningen med kapokfibrer inte behöver tvätt, och enbart tvätta det ekologiska örngottet.

Har du frågor om kapok eller kapokprodukter som t.ex. tvättråd? Du är mer än välkommen att kontakta oss här!