Rullemadrasser

Bäddmadrass av kapok - ett ekologiskt tillägg i världsklass


En ekologisk bäddmadrass av kapok från Cocoon Company är ett fantastiskt komplement för dig som vill ha ett extra mjukt lager av kapok på din kapokmadrass. Det är även rätt lösning för dig som upplever svettningar under natten, fryser genom den kalla vintern, eller helt enkelt vill komplettera din vanliga skummadrass med en ekologisk bäddmadrass av kapok för att dra fördel av kapokfiberns temperaturreglerande och allergivänliga egenskaper.

Att sova med rätt madrass kan ha en stor inverkan på din hälsa under de vakna timmarna. En god sömn är otroligt viktigt för kroppens hälsa, ditt välbefinnande och har lika stor inverkan på din livskvalitet som kost och motion. Många väljer att köpa skummadrasser eftersom de vanligtvis är härligt mjuka. Men skum är faktiskt så bra på att bevara värmen, att det inte är alltid bra för oss och vår sömn. En vanlig orsak till störningar av kroppens sömnrytm är svettningar. Många upplever svettningar under natten och vaknar upp med genomvåta sängkläder eller nattplagg. Sådana svettningar kan vara mycket besvärliga. Svettningar kan ofta uppstå om man har alltför många syntetiska ämnen i sängen som t.ex. syntetiska sängprodukter. Det kan även ske om bäddmadrassen inte reglerar kroppsvärmen eller är tillräckligt andningsbar. En bäddmadrass med kapok från Cocoon Company ser till att reglera kroppstemperaturen på ett säkert och torrt sätt under hela natten. Man varken fryser eller svettas, oavsett om det är sommar eller vinter, utom- eller inomhus.

Det är kapokfibers unika fiberstruktur som gör att fibern leder bort fukt från kroppen under hela natten. Fiberns naturliga vaxlager förhindrar nämligen fukt från att absorberas av fibern. Därmed förblir bäddmadrassen med kapok både torr och mjuk under hela natten. Kapokfiberns egenskap till att inte absorbera fukt gör att kapokfibern är otroligt passande för sängprodukter. Bäddmadrasser med kapok förblir torra under hela natten och förhindrar det uppstår en sådan fuktig miljö som dammkvalster och svamp behöver för att överleva. Dessutom innehåller kapokfibern ett naturligt antibakteriellt bitterämne som gör det omöjligt för dammkvalster och andra bakterier att leva i bäddmadrasser med kapok. Fibern är särskilt bra för allergiker eller personer som vill ha en naturlig sovrumsmiljö med en ekologiskt hållbar och allergivänlig bäddmadrass.

En bäddmadrass med kapok är mycket lämplig för små barn som inte kan kontrollera sin egen kroppstemperatur på samma sätt som vuxna. Den är även utmärkt för barn och vuxna som behöver en naturlig produkt som håller svettningar borta under natten. En bäddmadrass med kapok reglerar sig efter kroppens temperatur istället för att ackumulera värme som många andra bäddmadrasser gör. En bäddmadrass med kapok förblir därmed torr och mjuk under hela natten.

Kapok är ett hållbart, ekologiskt och allergivänligt naturmaterial som skiljer sig väsentligt från andra produkter i handeln. Förutom att det är en 100% naturlig och ekologisk naturfiber som växer vilt på kapokträd i tropiska regnskogar, innehåller kapokfibern, på grund av dess unika fiberstruktur, hela 80% luft. Därmed är den mer än 8 gånger lättare än bomull. Det innebär att kapokfibern är inte bara världens lättaste naturfiber, utan även det mest naturliga valet när man ska välja sängprodukter. Kapokfiberns höga luftinnehåll gör att fibern lätt kan absorbera omgivande värme, vilket gör kapokfibern till den mest isolerande och termoreglerande naturfibern i världen. Kapokfibern ger därmed bäddmadrassen med kapok fantastiskt temperaturreglerande egenskaper och skapar en otroligt fluffig, andningsbar produkt som håller sig torr under hela natten.


En hållbar naturprodukt

När du som konsument väljer att investera i en bäddmadrass med kapok från Cocoon företag, investerar du samtidigt i en 100% naturlig, ekologiskt hållbar produkt och hjälper till att bevara de tropiska regnskogarna. Lokalbefolkningen runt de många regnskogarna där kapokfrukten växer, skördar nämligen manuellt kapokträdens frukter år efter år. Inkomsterna som de får genom att återförsälja kapokfrukterna är en stor del av den inkomst som de behöver för att kunna överleva. Kapokträden är lokalbefolkningens levebröd. Investerar man i en kapokprodukt, investerar man samtidigt i bevarandet av kapokträden och den omgivande regnskogen. När man köper en kapokprodukt, njuter man inte bara av en 100% naturlig ekologisk produkt med massor av fördelar. Man hjälper även till att bevara en ekologisk och hållbar produktion som räddar regnskogen i landet där kapokfibern kommer från.

Skötselråd

En bäddmadrass med kapok från Cocoon Company är till 100% en naturlig och ekologisk produkt. Precis som alla andra naturprodukter, mår den bra av att ibland hängas ut i den friska luften. Vanligtvis är det en bra idé att tvätta sängprodukter innan de tas i bruk för att tvätta bort rester av kemiska tillsatser. Men eftersom kapok är 100% ekologisk, inte har någon speciell doft och det inte förekommer några slags onaturliga tillsatsämnen i bäddmadrasser av kapok, behövs varken tvätt eller vädring innan produkten tas i bruk. På grund av kapokens sköra naturfiber ska en bäddmadrass med kapok däremot tvättas, torkas och skötas om regelbundet på ett annat sätt än vanliga naturfiberprodukter. Kapokfiberns otroligt fina fiberstruktur gör nämligen att vattnet fäster sig tätt runt fibrerna och därför är det lite svårare att få den torr. Det kan jämföras med skillnaden mellan lera och sand. Lerans mycket finare sten gör det aningen svårare att dränera vatten från lera medan vattnet försvinner snabbare ut ur grövre sand.

Behöver man tvätta sin bäddmadrass med kapok rekommenderas det att man tvättar den med ett enzymfritt tvättmedel vid max 60° utan sköljmedel. På så sätt bevaras kapokfiberns naturliga goda egenskaper. Vid tvätt är det viktigt att man centrifugerar med stor kraft för att få så mycket vatten som möjligt ur bäddmadrassen med kapok innan man torkar den. Det är mycket viktigt att bäddmadrasser med kapok inte ligger i blöt eller fuktig miljö mellan tvätt och torkning. För mycket vätska kan vara tufft för kapokfibrerna och de kan färga av sig med sina naturliga fiberfärger.

Att torka en bäddmadrass med kapok kan vara lite mer krävande än en vanlig bäddmadrass. Men det är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Vi rekommenderar att man torkar den i torktumlaren direkt efter avslutad tvätt. Helst utan annan tvätt så bäddmadrassen med kapok kan röra på sig under torkningen och bli mer luftig. Eftersom nyare torktumlare kan ha program som känner av produktens fuktighet och inaktiveras automatiskt under torktiden om produkten verkar torr, rekommenderar vi att man istället använda tidbaserade program. Vårt tips är att man kör bäddmadrassen med kapok på ett torkprogram i ca 30 minuter med bra värme. Ta sedan ut bäddmadrassen med kapok och låt den svalna under 30 minuter till en timme. Efter att bäddmadrassen har fått tid till att fukta av sig och nått rumstemperatur, torkas bäddmadrassen igen på ett torkprogram under 30 minuter med bra värme. Ta ut bäddmadrassen med kapok på nytt för avfuktning. När bäddmadrassen har nått rumstemperatur, kan man enkelt lägga märke till hur mycket fukt som finns kvar i madrassen och hur mycket mer torkning som bäddmadrassen behöver. En bäddmadrass med kapok ska vara luftig, torr och klar för användning efter 2–3 upprepade torkningar. Om man märker att bäddmadrassen fortfarande är lite fuktig, kan man lugnt ge det en extra runda i torktumlaren tills man tycker den känns torr.

Vi rekommenderar att man inte använda tennisbollar för att fluffa upp bäddmadrassen när den torktumlas som man gör med andra sängprodukter. Istället rekommenderar vi att man endast torkar en produkt åt gången i torktumlaren för att uppnå bästa effekt. I samband med torkning av bäddmadrassen, kan det bildas små samlingar av kapokfibrer i kapokprodukten. Dessa kan man enkelt dra ut med händerna innan produkten får en ny runda i torktumlaren.

Det är värt att notera, att när det gäller stora produkter, rekommenderar vi ett tvätteri eftersom dessa produkter kan vara för stora för en normal tvättmaskin eller torktumlare. Det gäller oftast för bäddmadrasser med kapok åt vuxna eller kapokmadrasser, men har man t.ex. en mycket liten torktumlare, där bäddmadrassen verkar vara för stor, rekommenderar vi att man anlitar ett tvätteri.

Har du frågor om kapok eller kapokprodukter som t.ex. tvättråd? Du är mer än välkommen att kontakta oss här!