Madrasser

Kapokmadrass - ett naturligt, ekologiskt och allergivänligt alternativ


En ekologisk och allergivänlig kapokmadrass från Cocoon Company är den bästa gåva du kan ge dig själv och din nattsömn. En kapokmadrass är ett fantastiskt, ekologiskt alternativ till vanliga skummadrasser. Det är en utmärkt allergivänlig madrass som stöter bort dammkvalster och vägglöss utan användning av kemikalier eller konstgjorda tillsatser.

En gemensam föreställning hos många personer när de funderar på att köpa en ny madrass, är vanligtvis att madrassen ska vara så mjuk och skön som möjligt att ligga på. Man glömmer ofta bort att kropp och hälsa ska vara i harmoni med madrassens naturliga egenskaper. Givetvis ska det vara skönt att sova på en madrass. Men om en madrass ska vara hälsosam för kroppen bör man först tänka på sömnkvaliteten som uppnås och hur man tagit hänsyn till ryggens belastning. Trots att det finns en mängd teorier kring valet av madrassers hårdhet, finns det tyvärr inte många vetenskapliga bevis om vilken slags madrass som konsumenter bör välja. En kapokmadrass befinner sig normalt på den hårda sidan av skalan eftersom kapokfibrerna är små, tunna och flyttar lätt runt på sig. Därför fyller man på dem med lite mer kapokfibrer så madrasserna alltid behåller sin form. Känner man att madrassen är lite för hård, kan man komplettera madrassen med en fantastiskt mjuk bäddmadrass med kapok. Då bibehåller man kapokfibrernas många goda egenskaper samtidigt som man får en mjukare nattsömn.

Många barn och vuxna kan ha upplevt och känt sig besvärade av störningar under sömnen i form av svettningar. Man vaknar upp och är genomblöt av svett och kroppen inte får ordentlig vila. Man behöver ständigt ta av och på täcket för att reglera värmen. Svettningar av det slaget kan ofta uppstå om man har alltför många syntetiska ämnen i sängen som t.ex. syntetiska sängprodukter. Det kan även ske om sängprodukterna inte reglerar temperaturen eller är tillräckligt andningsbara. En vanlig skummadrass kan vanligtvis inte transportera bort värme och fukt från kroppen. Med en skummadrass är det mycket vanligt att man svettas hela natten. En kapokmadrass är ett fantastiskt ekologiskt alternativ om man känner att det är svårt att få en torr och skön känsla under natten. På grund av kapokfibrernas luftfyllda fiberstruktur, leder kapokmadrassen bort fukt och värme från kroppen samt reglerar kroppstemperaturen under hela natten. Man varken fryser eller svettas, oavsett om det är sommar eller vinter.

Kapokfiberns unika fiberstruktur och kapacitet till att leda bort fukt från kroppen beror på kapokfibrernas naturliga vaxlager som förhindrar fibrerna från att absorbera fukt. Därmed förblir kapokmadrassen torr och mjuk under hela natten. Kapokfiberns egenskap till att inte absorbera fukt gör att kapokfibern vanligtvis är otroligt passande för sängprodukter. Den förhindrar att det uppstår en sådan fuktig miljö i kapokmadrassen som dammkvalster och svamp behöver för att överleva. Kapok innehåller dessutom ett naturligt antibakteriellt bitterämne, vilket gör det omöjligt för dammkvalster och andra bakterier att överleva där. Kapokmadrassen är särskilt bra för allergiker på grund av dess naturligt allergivänliga effekt. Den är även fantastisk för personer som vill ha en naturlig sovrumsmiljö utan kemikalier och en ekologisk, allergivänlig madrass. Har man investerat i en kapokmadrass från Cocoon Company är även tyget runt kapokfibrerna 100% GOTS-certifierat ekologisk bomull. Därmed kan man vara helt säker på att materialet som använts i madrassen är av bästa ekologiska kvalitet.

Kapok är ett hållbart, ekologiskt och allergivänligt naturmaterial som skiljer sig väsentligt från andra produkter i handeln. Förutom att det är en 100% naturlig och ekologisk naturfiber som växer vilt på kapokträd i tropiska regnskogar, innehåller kapokfibern, på grund av dess unika fiberstruktur, hela 80% luft. Därmed är den mer än 8 gånger lättare än bomull. Det innebär att kapokfibern är inte bara världens lättaste naturfiber, utan även det mest naturliga valet när man ska välja sängprodukter. Kapokfiberns höga luftinnehåll gör att fibern lätt kan absorbera omgivande värme, vilket gör kapokfiber till den mest isolerande och termoreglerande naturfibern i världen. Kapokfibern ger därmed bäddmadrasser med kapok fantastiskt temperaturreglerande egenskaper och skapar en otroligt fluffig, andningsbar produkt som håller sig torr under hela natten.

kapok madras

En hållbar naturprodukt

När du som konsument väljer att investera i en madrass med kapok från Cocoon företag, investerar du samtidigt i en 100% naturlig, ekologiskt hållbar produkt och hjälper till att bevara de tropiska regnskogarna. Lokalbefolkningen runt de många regnskogarna där kapokfrukten växer, skördar nämligen manuellt kapokträdens frukter år efter år. Inkomsterna som de får genom att återförsälja kapokfrukterna är en stor del av den inkomst som de behöver för att kunna överleva. Kapokträden är därför lokalbefolkningens levebröd och investerar man i en kapokprodukt, investerar man samtidigt i bevarandet av kapokträd och den omgivande regnskogen. När man köper en kapokprodukt, njuter man inte bara av en 100% naturlig ekologisk produkt med massor av fördelar. Man hjälper även till att bevara en ekologisk och hållbar produktion som räddar regnskogen i landet där kapokfibern kommer från.

Skötselråd

En kapokmadrass från Cocoon Company är en 100% naturlig och ekologisk produkt. Precis som med alla andra madrasser är det bra att ställa den på högkant, lufta av den och eventuellt piska den ibland. Man piskar den för att kapokfibrerna inuti kapokmadrassen ska fluffas upp och för att tillföra luft åt det ekologiska bomullöverdraget runt kapokfibrerna. Har man köpt en säng med platt botten, ska man, som med alla andra madrasser, oavsett om de är skum-, kokos- eller kapokmadrasser, vara extra uppmärksam på att lufta av madrassen eftersom en platt botten kan stänga av fuktcirkulationen som löper genom madrassen. Man bör i detta fall vända madrassen så ofta som en gång i veckan eller vid behov.

På grund av kapokens sköra naturfibrer, ska produkten däremot skötas om på ett annat sätt än vanliga sängprodukter. Kapokens otroligt fina fiberstruktur gör nämligen att vattnet fäster sig tätt runt fibrerna när den tvättas och därför är det lite svårare att torka den. Det kan jämföras med skillnaden mellan lera och sand. Lerans mycket finare sten gör det aningen svårare att dränera vatten från lera medan vattnet försvinner snabbare ut ur grövre sand.

Har det skett en olycka på madrassen och man känner att kapokmadrassen behöver tvättas, rekommenderas det att man först försöker tvätta fläckarna med ett enzymfritt tvättmedel vid max 60°. Vrid sedan ur kapokmadrassen så mycket som möjligt och låt madrassen ligga på en varm plats för att torka. Vid större olyckor, där det inte räcker med att tvätta bort fläckarna, rekommenderas det att man tar madrassen till ett tvätteri.

Har du frågor om kapok eller kapokprodukter som t.ex. tvättråd? Du är mer än välkommen att kontakta oss här!